Teórie kolektívneho vyjednávania - Stanek, Vojtech
Legislatívne úpravy zamestnanosti a mzdovej politiky, rozvoj odborového hnutia, rola štátnych inštitúcií prinášajú do mzdového vývoja nové prvky. Teória kolektívneho vyjednávania v prácach J.R. Hicksa. Vo väčšine vyspelých štátov je kľúčové kolektívne vyjednávanie tzv. sociálnych partnerov. Odborové hnutie sa stalo spoločensko-politickým. Mocensko-politický proces na trhu práce.