Globalizácia a ilúzie v prístupoch k udržateľnému rozvoju - Šikula, Milan
Globalizácia a jej prenikanie do života národov, riziká ohrozujúce ľudstvo. Vzťahy medzi ekonomikou a životným prostredím z hľadiska globalizácie. Priebeh a výsledky ekologických veľkopodujatí, ktoré nadväzovali na Summit Zeme. Svetový summit v Johannesburgu. Úloha Implementačného plánu. Problémy základných aspektov "trvalo" udržateľného rozvoja (TUR), ich reálne riešenie a prekonávanie. Rozpor medzi podhodnocovaním prírodných zdrojov a nadhodnocovaním práce. Zintenzívnenie načrtnutých negatívnych trendov v ekonomických, sociálnych a ekologických aspektoch doterajšieho modelu rozvoja. Reálne riešenie - tzv. veľká postindustriálna transformácia. Príznačné tendencie pre časové oneskorenie vo formovaní environmentálneho vedomia a svedomia ľudstva. Potrebné zreálnenie prístupov k TUR vyžaduje dve vzájomne podmienené dimenzie.