Efficiency development of Czech foreign trade in high-technology products and high-value agricultural products - Ševela, Marcel
Príspevok sa zameriava na komparáciu pozície českej ekonomiky a ďalších vybraných tranzitívnych ekonomík strednej Európy s ekonomikami členských krajín EÚ, USA a Japonska za využitia koeficientu transformačného výkonu a relatívnej miery špecializácie na technologicky náročné produkty s vyššou pridanou hodnotou. Z pohľadu vývoja oboch ukazovateľov sa dá konštatovať, že sa medzera vo výkonnosti ekonomiky ČR a ďalších sledovaných tranzitívnych ekonomík v prvej polovici 90-tych rokov zvýšila.V druhej polovici 90-tych rokov dochádza k znižovaniu medzery vo výkonnosti zahraničného obchodu sledovaných ekonomík a k predstihnutiu ekonomicky najslabších krajín EÚ.