Care for monuments in Central Europe regarding the revitalisation of the countryside - Hájek, Tomáš
Kultúrne krajiny a vidiecky priestor sú považované za ťažiskovú súčasť európskeho kultúrneho dedičstva. V tomto zmysle hovorí i Európsky dohovor o krajine, ktorý Česká republika podpísala na jeseň v roku 2002. Reforma pamiatkovej starostlivosti teda nie je vecou výhradne pamiatkárov, ale stáva sa kľúčovou témou z hľadiska udržania funkčnej a demografickej stability vidieckeho priestoru. Stav pamiatkovej starostlivosti v strednej Európe sa nachádza v krízi. Dôvody spôsobujúce krízu.