Globalizácia verzus glokalizácia - Lysák, Ladislav
Rôzne prístupy k chápaniu pojmu globalizácia. Korene a hnacie sily globalizácie. Kritika a odpor voči globalizácii. Protitrend globalizácie - glokalizácia (diverzifikácia, fragmentácia, lokalizácia v celosvetovom rozsahu). Dominantné subjekty globalizácie - národné štáty, medzinárodné organizácie. Hodnotenie stupňa globalizácie v SR.