Historické dimenzie kolektívnych identít v strednej Európe - Mannová, Elena
Kolektívne identity, pamäť a súčasná historiografia. Súčasný prístup historikov k fenoménu kolektívna identita. Štát a národ z historickej perspektívy. Dejiny ako konštitutívna časť kolektívnych identít. Mnohovrstvové identity v strednej Európe. Nestálosť kolektívnych identít. Formovanie etnickej identity Rómov ako vzorový príklad týchto procesov. Prehľad faktorov, ktoré determinovali formovanie etnickej identity Rómov. Typy enticity na základe sociálnej komplexity účastníkov etnických interakcií.