Veľká štvorka SNŠ si založila vlastnú EÚ - Schönwiesner, Roman
Rusko, Ukrajina, Bielorusko a Kazachstan v septembri 2003 podpísali dohodu o vytvorení jednotného ekonomického priestoru (JEP). Ciele JEP. Tri fázy vybudovania JEP - vytvorenie zóny voľného obchodu, vytvorenie colnej únie a zrušenie colnej kontroly na vnútorných hraniciach a zabezpečenie úplnej slobody pohybu tovaru. Cesta k realizácii projektu bude náročná.