Development of the Slovak agriculture and agricultural policies during the transition period - Pokrivčák, Ján
Počas prechodného obdobia sa znížil význam slovenského poľnohospodárstva. Dôvodov je viac: klesajúce výmenné relácie, extrémy počasia, transformácia poľnohospodárstva, nejasné vlastnícke práva ai. Vývoj na ekonomickom trhu je sprevádzaný vývojom na politických trhoch. Po prvotnej liberalizácii sa následne zvýšila poľnohospodárska ochrana. Vstup do EÚ má vplyv na úroveň podpory ako aj na nástroje poľnohospodárskej politiky.