Ropa ve světové ekonomice a politice - Fárek, Jiří
Problematika zabezpečovania energetických potrieb vystupuje stále viac ako relatívne samostatný fenomén ekonomického rozvoja a významný determinant stratégie hospodárskej politiky krajín a centier svetového hospodárstva. Faktory ovplyvňujúce cenu ropy. Fázy energetických kríz. Základné tendencie v spotrebe ropy. Program úspor energie. Cena ropy a dopad jej pohybu na rozvinuté trhové ekonomiky, neropné rozvojové krajiny a na štáty OPEC. Informácia o tzv. ropných krajinách, prehľad objemu zásob ropy, doba predpokladaného vyčerpania, kapacita dennej ťažby a skutočná ťažba začiatkom roku 2003.