Logistika a management vztahu k zákazníkovi (CRM) - Kladiva, Jiří
Predpokladom úspešnej zákazníckej politiky je systém manažmentu vzťahu k zákazníkovi - CRM (Customer Relationship Management). Ciele zákazníckeho manažmentu. Banka dát o zákazníkoch. Segmentácia zákazníkov.