Strach voličov tlačí europätnástku k zatváraniu trhov práce - Horníková, Zuzana
Obyvatelia v západoeurópskych krajinách sa s blížiacim rozšírením únie obávajú prílevu lacnej pracovnej sily z Východu. Niektoré vyspelé krajiny zatvárajú pôvodne otvorené dvere na svoj trh práce. Slováci nie sú zvyknutí migrovať. Slovensku to vytklo OECD. Výška mzdy ako motivácia udržania si špičkových pracovníkov. Voľný pohyb osôb je jednou zo štyroch základných slobôd jednotného vnútorného trhu EÚ.