Aj spotrebiteľ sa učí - Adamková, Hana, 1969-
Spotrebiteľ si postupne vytvára vzťah medzi pocitom a podnetom, ktorý vyvoláva konkrétne správanie. Opakované väzby a podmieňovanie. Na vytvorenie trvalého vzťahu zákazníka je dôležitou podmienkou opakovanie. Zovšeobecňovanie (generalizovanie) - vysvetlenie pojmu. Význam odmeny, ktorú zákazník získa pri vytvorení konkrétneho vzťahu.