Innovation, research and development - Václavík, Petr
Výskum a vývoj ako hybná sila technického pokroku. Investície do technického rozvoja sú dôležitým kritériom úspešnosti výrobných podnikov. Na zasadaní Európskej rady v Lisabone v marci 2000 bola schválená nová stratégia EÚ zameraná na zvýšenie zamestnanosti, ekonomické reformy a sociálnu súdržnosť ako súčasť vedomostnej spoločnosti. Súčasťou tejto stratégie je i vytvorenie Európskeho výskumného priestoru (ERA) - (European research area) ako integrovanej a koordinovanej sústavy výskumných inštitúcií v EÚ. Výskumný ústav textilných strojov Liberec, a.s. ako príklad inovačnej a vývojovej firmy. Výskum a vývoj v Českej republike.