Využití efektivní daňové sazby při zkoumání distorznosti daňového systému v České republice - Holečková, Jaroslava
Efektívne daňové sadzby. Rozdiel medzi výnosom pred zdanením, ktorý tvorí firma a výnosom individuálneho investora po zdanení - tzv. daňový klin. Daňový klin je spôsobom vyjadrenia efektívnej daňovej sadzby, ktorá odráža mieru celkovej distorzie trhu, spôsobenú korporatívnym a osobným zdanením. Metodológia výpočtu daňových klinov. Na báze výpočtu daňových klinov sa posudzuje, do akej miery zdanenie v Českej republike môže ovplyvňovať investičné rozhodovanie v porovnaní s krajinami OECD.