Metamodeling and development of information systems - Pícka, Marek
Metamodelovanie ako dôležitý nástroj pri tvorbe informačných systémov. Pri metamodelovaní sa pracuje s metamodelom, ktorý zachytáva syntax a sémantiku modelu. Pri definícii metamodelu existuje mnoho rozšírených štandardov, ako napr. COMMA, GOPRR a MOF. Metamodelovanie sa používa pri tvorbe nových technológií, pri vytváraní CASE a meta CASE nástrojov, pri manipulácii s dátami a metadátami a pri optimalizácii návrhu informačného systému pomocou generického modelu. Cieľom článku je ukázať základné koncepty metamodelovania, niektoré teoreticky a prakticky významné meta-metamodely a použitie princípov metamodelovania pri tvorbe informačných systémov.