Pôsobnosť vyšších územných celkov - Palúš, Igor
Samosprávne kraje sú stabilnými jednotkami verejnej moci v štáte. Pôsobnosť vyšších územných celkov (VÚC) je východiskovým predpokladom pri formovaní koncepcií ekonomického, sociálneho a kultúrneho rozvoja regiónov, ktoré sú považované v politike EÚ za základ európskej integrácie. Skúsenosti z reformy verejnej správy vo vyspelých demokratických štátoch Európy - tri predpoklady, obsahové hľadisko, prenesená pôsobnosť.