Problém európskeho rozsahu: riešenie v nedohľadne - Sotník, Alexander
Problematika rómskej menšiny a politika vlády SR v rokoch 1998-2002. Nezamestnanosť Rómov. Integrácia Rómov do pracovného procesu. Absencia elít a politického zastúpenia rómskeho obyvateľstva. Snahy o asimiláciu rómskeho etnika. Súčasné vzťahy Rómov s majoritnou časťou spoločnosti.