Význam zákazníckeho servisu v logistických službách - Dzurová, Mária
Význam a ciele logistiky. Orientácia pozornosti manažmentu firiem na zákazníka - koncepcia riadenia vzťahu so zákazníkmi. Analýza zákazníckej ziskovosti. Nové podmienky pre poskytovanie logistických služieb pri vstupe do Európskej únie. Špecifiká trhu logistických služieb na Slovensku.