Sociálna poisťovňa po vstupe Slovenska do Európskej únie - Rybovičová, Ružena
Sociálna posťovňa je povinná pri svojej činnosti od 1.5.2004 postupovať v súlade s nariadeniami EÚ. Najdôležitejšie nariadenia EÚ v oblasti koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia, ktoré umožňujú a podporujú voľný pohyb osôb a bezprostredne sa dotýkajú činnosti Sociálnej poisťovne sú : Nariadenie Rady (EHS) č. 1408/71 o uplatňovaní systémov sociálneho zabezpečenia na zamestnané osoby, samostatne zárobkovo činné osoby a členov ich rodín pohybujúcich sa v rámci spoločenstva a Nariadenie Rady (EHS) č. 574/72 ustanovujúce postup vykonávania Nariadenia č. 1408/71.