Návrh Ústavnej zmluvy pre Európu a otázky suverenity Slovenskej republiky - Azud, Ján
Proces európskej integrácie a jeho vývoj až do prijímania a prijatia Ústavnej zmluvy. Časti návrhu Ústavnej zmluvy. Výlučná suverenita orgánov štátu (SR), otázka výlučných a zdieľaných kompetencií, otázka hlasovania kvalifikovanou väčšinou a tzv. právo veta, zaradenie Charty základných práv, počet komisárov v komisii EÚ - otázky súvisiace s otázkou suverenity štátu a jeho členstva v EÚ. Návrh Ústavnej zmluvy a otázka subjektivity EÚ. Vzťah medzinárodného práva a vnútroštátneho práva. Definícia suverenity štátu z hľadiska medzinárodného práva. Vývoj povahy Európskej únie z historického pohľadu. Stručný prehľad právnych úprav štátov EÚ a niektorých kandidátskych štátov, týkajúci sa prenosu práv. Zvláštnosti tvorby európskeho práva a jeho prameňov. Analýza a stručný výklad Článku 7 Ústavy SR, ktorý sa týka medzinárodných zmlúv a ich hierarchie v právnom poriadku SR. Pravidlá kogentné. Sedem zásad Článku 2 Charty OSN. Názory zahraničných autorov, týkajúce sa otázky prenosu jednotlivých výsostných práv spolku. Súčasný Návrh Ústavnej zmluvy EÚ a jej medzinárodno-právne, konfederatívne a federatívne prvky.