Nové trendy a špecifiká priraďovania výrobných a prevádzkových nákladov výkonom - Potkány, Marek
Princípy a alokačné fázy priraďovania nákladov. Pri plnení základných úloh vnútropodnikového účtovníctva sa využívajú rôzne kalkulačné metódy. Pri samotnom priraďovaní (alokovaní) nákladov jednotlivým výkonom je možné rozlišovať niekoľko princípov: princíp príčinnosti, princíp únosnosti, princíp priemerovania. Podľa štruktúry nákladov vyjadrených v kalkulačnom vzorci sa jednotlivé kalkulácie delia na: cenové a nákladové. Metódy kalkulovania prostredníctvom aktivít (Activity Based Costing) a cieľovo orientovaná metóda kalkulovania (Target Costing). Systémy kalkulovania s úplnými a neúplnými nákladmi.