Expertné prístupy k stanoveniu nákladov vlastného kapitálu pre výpočet ukazovateľa EVA - Varcholová, Tatiana
Trhové prostredie v slovenskej ekonomike si vyžaduje uplatňovať v podnikovom riadení nové, trhovým potrebám adekvátne metódy. Využívanie nových hodnotových kritérií pre meranie a hodnotenie výkonnosti podniku. Najčastejšie používané hodnotové ukazovatele. Základné východiská výpočtu ekonomickej pridanej hodnoty (EVA - Economic Value Added). Určenie priemerných nákladov kapitálu (WACC). Určenie váh jednotlivých zložiek kapitálu. Určenie nákladov cudzieho kapitálu. Určenie nákladov vlastného kapitálu a využitie modelu CAPM - capital asset pricing model. Nedostatky modelu oceňovania kapitálových aktív (CAPM). Použitie modelu CAPM v slovenských podmienkach. Expertné stanovenie beta koeficientu. Expertné prístupy k stanoveniu rizikovej prémie - metóda spoločnosti Garnett and Hill, Inc. a komplexná stavebnicová metóda.