Postavení EU a USA v oblasti technologií - Steinmetzová, Dana
Význam technológií pre ekonomický rozvoj. Faktory ovplyvňujúce technický pokrok. Náčrt makroekonomického vývoja v USA a EÚ. Postavenie USA a EÚ v oblasti ICT a biotechnológií a ich rozdielne prístupy. Definícia príčin technologického zaostávania Európy. Úsilie EÚ o dosiahnutie väčšej konkurencieschopnosti. Koordinácia európskeho výskumu. Lisabonská stratégia. Vojenské technológie a globálne postavenie EÚ.