Market for tradable pollution permits - Toušek, Zdeněk
Českej republike sa ako jednej z mála rozvinutých krajín podarilo významnými investíciami výrazne znížiť úroveň produkovaného znečistenia. Tým, že sa EÚ prihlásila a ratifikovala Kjótsky protokol, nadobúda táto skutočnosť na význame. Praktickým výsledkom ratifikácie tejto dohody je vznik jednotného európskeho trhu pre obchodovanie s emisiami, ktorý má byť plne funkčný od roku 2005. Pre maximálne využitie tohto trhového potenciálu je nutné porozumieť teoretickým princípom organizácie trhu obchodovateľných emisných poukážok pre homogénnu či heterogénnu formu znečistenia.