Zásluhou je tvoriť, hriechom vykorisťovať - Polakovič, Ivan
Najväčší manažér prvej republiky - Jaroslav Preiss. Aktuálnosť 85-ročného hodnotenia. Stručný životopis. Jaroslav Preiss ako vrchný riaditeľ Živnostenskej banky. Orientácia banky na systematickú obchodnú činnosť. Zmena Živnobanky na veľkobanku . Preiss a podpora fúzií českých priemyselných podnikov. Spojenie spoločnosti Elektrotechnická a.s. s Prvou Českomoravskou továrňou na stroje v roku 1921. Fúzia plzenskej Škodovky s automobilkou Laurin a Klement v Mladej Boleslavi. Najväčší obchodný krok v Preissovej kariére - podiel v hnedouhoľných baniach. Vplyv na zahraničnú politiku štátu. Účasť na riadení celého radu československých podnikov a organizácií.