K teoreticko-metodologickým otázkam vymedzovania a chápania aktuálnych problémov medzinárodných vzťahov - Škvrnda, František
Aktuálne problémy medzinárodných vzťahov, ich vymedzenie a obsah. Základné prístupy v súčasnej literatúre k vymedzeniu aktuálnych problémov medzinárodných vzťahov. Tendencie vývoja medzinárodných vzťahov. Spôsob interpretácie, hodnotenia a predvídania ďalšieho vývoja aktuálnych problémov medzinárodných vzťahov.