Zákazníky řízená organizace - vliv řízení vztahů se zákazníky na chování podniku - Žebrák, Miroslav
Rozhodnutie o riadení vzťahu so zákazníkmi - CRM. Zavádzanie CRM vo firme. Pyramída modelu riadenia vzťahov so zákazníkmi. Zákaznícke profily. Získavanie informácií o zákazníkoch. Členenie zákazníkov na skupiny podľa lojálnosti.