Vývoj transformace v zemích střední a východní Evropy - Pellešová, Pavlína
Hodnotenie demokratizačných procesov vo vybraných krajinách. Rozdelenie krajín do troch skupín podľa hodnotenia demokratizácie a ekonomickej liberalizácie: konsolidované demokracie, tranzitívne vlády a konsolidované autokracie. Vývoj právneho systému a podpora demokracie. Hlavný cieľ ekonomickej transformácie - výkonnosť ekonomiky a tým aj rast živornej úrovne. Výsledky v tejto oblasti hodnotí index ľudského rozvoja (HDI). Ďalšie indexy vypovedajúce o úspešnosti transformačného procesu: index slobody, index ekonomickej slobody, index východiskových podmienok, index liberalizácie, index transformácie, index inštitucionálnej kvality, index vnímania korupcie (CPI), index korupcie verejných rozhodnutí.