Ruská ropa sa nevie predať - Schönwiesner, Roman
Rusko v súčasnosti ťaží takmer toľko ropy ako najväčší svetový producent - Saudská Arábia. Väčšina ťažby smeruje na export. Problémom je exportná prepravná infraštruktúra, ktorú spravuje štátny monopol Transnefť. Ten nestíha investovať do výstavby ropovodov a terminálov. Rusko sa preto snaží zvýšiť vývoz najmä cez baltské terminály. Riešenie exportu do Európy - diverzifikácia prepravnej infraštruktúry.