Zákon č. 199/2004 Z.z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Dňa 1. 5. 2004 sa Slovensko stalo členom EÚ, čo prinieslo so sebou prevratné legislatívne zmeny, colnú oblasť nevynímajúc. Právne vzťahy v colnej oblasti sú upravené predovšetkým v sekundárnych prameňoch práva EÚ, avšak právna úprava na úrovni EÚ nie je komplexná a prenecháva úpravu niektorých špecifických oblastí na jednotlivé členské štáty. Preto bol prijatý nový Colný zákon č.199/2004 Z.z. - úplné znenie s komentárom.