Snaha o maximalizáciu ziskov vládne aj v politike - Ziesemer, Bernd
James Buchanan, nositeľ Nobelovej ceny za rok 1986 za ekonómiu je zakladateľom novej vedeckej disciplíny medzi teórie verejnej voľby (Public Choice Theory). Táto teória pomáha pochopiť byrokratické procesy. Jeho osobnostný profil, osobné údaje, kariéra a najdôležitejšie diela.