Sharpe vytvoril základný "výrobný" prostriedok analytikov - Moerschen, Tobias
William F. Sharpe, nositeľ Nobelovej ceny za rok 1990 za ekonómiu položil svojimi prácami základy pre hodnotenie rizík na akciových trhoch a medzinárodnú dereguláciu. S teóriu CAPM poskytol matematicky presné odôvodnenie pre diverzifikáciu investícií. Sharpe sa orientuje na prax: podľa neho trhové riziko je jediným kritériom pre výnos.