Slovenská inteligencia v Maďarsku v reflexii sociologického výskumu vybrané determinanty a súvislosti konštrukcie etnickej identity - Homišinová, Mária
Faktory formovania etnickej identity Slovákov v Maďarsku - počet Slovákov podľa národnosti a materinský jazyk, národnostné povedomie a etnická identifikácia, dvojitá etnická identita, dvojjazyčnosť, vzťah k materinskému jazyku, osídlenie a charakter slovenských lokalít. Ukazovatele etnickej identity - typ a stupeň. Národnostné práva, školstvo a interetnické vzťahy. Vlastné aktivity v oblasti národnostného a spoločenského života.