Súkromných vysokých škôl pribúda, stále však ich je málo - Horníková, Zuzana
Snaha o zriaďovanie súkromných vysokých škôl. V júli 2004 dostala povolenie na vznik Bratislavská vysoká škola práva (BVŠP). Okrem nej budú na Slovensku od nového akademického roka pôsobiť ďalšie tri súkromné vysokoškolské inštitúcie. Prepojenie v rámci vysokoškolského vzdelávania medzi Slovenskom a Ruskom. Drvivú väčšinu rozpočtu tvorí príjem zo školného. Akreditácia ako poistka pri zakladaní nových vysokých škôl.