Systémy včasného varovania v manažmente finančného rizika - Markovič, Peter, 1974-
Úlohou risk manažéra je odhaľovať vplyvy na hodnotu finančných nástrojov a následne deklarovať, ktoré z exogénnych faktorov zohľadnil vo fair value. Toto je zároveň ústredná požiadavka štandardu IAS 32 a 39. Riziká, ktoré podnik štandardne podstupuje: Cenové riziko, úverové riziko, riziko likvidity, riziko peňažných tokov (riziko volatility). Neoddeliteľnou súčasťou nástrojov manažmentu finančného sú systémy včasného varovania. Ide o špeciálny typ informačných systémov. Vlastnosti a úlohy systémov včasného varovania. Identifikácia troch generácií systémov. Význam systémov včasného varovania pre manažment rizika.