Technology foresight - aj ekonomická disciplína modernej prognostickej vedy - Svatý, Fedor
Funkcia technológie vo vzťahu k vede. Potreba predvídania účinných technologických smerov pri veľkej šírke možností si vo vyspelejších krajinách vyžiadala koncipovať prognostický obor technology foresight (predvídanie technológií). Technologické predvídanie sa snaží odvodzovať vývojové trendy z celkového evolučného vedomia, pričom používa i konvenčné metódy, prípadne paralelné prístupy, ako je napr. trasovanie evolučných ciest technológií. Dôležitosť zapojenia sa do aktivít technologického predvídania pre slovenskú ekonomiku.