Rizikové faktory v technologických systémoch z hľadiska životného prostredia - Záhorák, Pavol
Vznik odpadov ako neželateľných vedľajších produktov pri vzniku finálneho výrobku. Na Slovensku medziročne klesla produkcia odpadov od roku 1990, situácia na území SR v tejto oblasti je nepriaznivá. Zámerom vo využívaní odpadov je ich premena na druhotné suroviny. Potenciálne problémy a neistotu predstavuje zvyšujúce sa znečisťovanie emisiami toxických látok. Nutnou podmienkou pre zavedenie ďalších technologicky inovovaných výrob, ktoré zohľadňujú podmienky životného prostredia je zmena otvoreného materiálového a energetického toku na uzatvorený. Pri takomto postupe sa nežiaduce produkty z výrobného procesu ohrozujúce životné prostredie vracajú späť do výroby.