Rastúci vplyv lokálneho riadenia
Súčasný stav sociálno-ekonomickej úrovne v jednotlivých regiónoch Slovenska a pripravované opatrenia na odstraňovanie ich rozdielov. Dopravná infraštruktúra. Zdroje venované na ekológiu. Investičné stimuly pre kraje s nadpriemernou mierou nezamestnanosti. Mobilita pracovnej sily a jej úloha pri odstraňovaní rozdielov životnej úrovne medzi regiónmi.