Koncept ekologického účtovníctva - Surový, Vladimír
Ekologické a sociálne účtovníctvo vychádza z potreby ochrany životného prostredia a starostlivosti o človeka. Obe tieto účtovníctva používajú doterajšie nástroje účtovníctva so zameraním na novovzniknuté úlohy. Ekologické účtovníctvo sa zameriava na sledovanie a výskum vstupov t.j. nákladov v súvislosti s ochranou životného prostredia a rovnako aj výstupov. V tejto súvislosti prichádza aj k zmenám majetku a zdrojov. V súčasnosti je ekologické účtovníctvo aj predmetom audítorskej praxe. Ekologický audit - jeden z nástrojov riadenia podniku.