Identifikace vybočujících dat při prôzkumové analýze - Škapa, Stanislav
Cieľ prieskumovej analýzy - odhalenie osobitostí údajov a overenie predpokladov pre následné štatistické spracovanie. Vybočujúce hodnoty ako hodnoty, ktoré sa značne líšia od typicky sa vyskytujúcich hodôt, spôsobujúce vyšší rozptyl, menšiu presnosť odhadov, asymetriu rozdelenia, nenormálnosť rozdelenia atď. Postup na identifikáciu vybočujúcich hodnôt na príklade z oblasti kontroly kvality.