Scale efficiency of agricultural enterprises in Slovakia - Bielik, Peter
Efektívnosť z rozsahu je parametrom umožňujúcim merať technický vzťah medzi veľkosťou podniku a výsledkom efektívneho využitia pôdy ako základného výrobného faktora vo väzbe na rozsah jej diferencovanej alokácie. Výskum sa uskutočnil na vybranej vzorke 110 poľnohospodárskych podnikov v SR. Neparametrická metóda analýzy dátových obalov umožnila preskúmať rozdiely v dosiahnutej efektívnosti v rozdielnych veľkostných skupinách podnikov. Výskum potvrdil, že v skúmanom období asi 10 percent sledovaných podnikov hospodárilo na optimálnej výmere, 77 percent podnikov hospodárilo na výmere vyššej ako optimálnej a 13 percent podnikov by mohlo zvýšiť svoju efektívnosť zvýšením ich výmery poľnohospodárskej pôdy.