<The> Comparison of natural and value indicators of cereals in the Slovak Republic in accession period to European Union - Šimo, Dušan
Významné postavenie obilnín pri hospodárení na ornej pôde v SR. Rozhodujúce komodity sú pšenica, jačmeň a kukurica na zrno. Sledované obdobie rokov 1999-2000 poukázalo na zaostávanie naturálnej produkcie za vyspelými agrárnymi krajinami EÚ. Mimoriadne nízke úrody sa zaznamenali v hospodárskom roku 200/2001 najmä v v dôsledku sucha počas vegetácie. V príspevku sa ďalej analyzujú ceny výrobcov, náklady, efektívnosť a rentabilita nákladov obilnín. Vypočítali sa body zvratu pri úrodách, nákladoch a cenách výrobcov obilia.