New economy - an analysis of the competitiveness related to education of students and managers - Podolák, Alojz
Nová ekonomika predstavuje konkurencieschopnosť diagnostikovanú aj medzinárodnou komparatívnou výhodou komoditného a regionálneho obchodu. Nová ekonomika núti kvantifikovanie objektivizovať vstup obchodovateľného tovaru a služieb do medzinárodnej konkurencieschopnosti. Nová ekonomika posúva doterajšiu národnú konkurencieschopnosť do vyššej komparatívnej výhody porovnateľných komodít svetovej konkurencieschopnosti. Metodológia výpočtu domácich vstupov a výstupov sa rozširuje o vstupy a výstupy komparovaných krajín, integračných teritórií alebo i medzinárodného obchodu agrokomodít.