Bankový dohľad v optike Basel II - Gonda, Vladimír
Bankový dohľad vytvára priestor na uskutočňovanie menovej politiky centrálnej banky, vplýva na redukciu možných rizík - na obozretné podnikanie bánk. Vývojové trendy v oblasti bankového dohľadu: 1. Bazilejská dohoda o kapitáli (Basle Capital Accord), 2. Nová bazilejská dohoda o kapitáli (New Basel Capital Accord - NBCA, Basel II, ). Tri piliere Basel II. Prvý pilier - minimálne kapitálové požiadavky, druhý pilier - proces dohľadu, tretí pilier - trhová disciplína. Bazilejské dokumenty a otázky bankového dohľadu v Európskej únii.