Dobrovoľníctvo je tiež zdrojom blaha - Pisková, Jana
Postavenie neziskovej organizácie pri zabezpečovaní narastajúcich úloh samosprávy. V rámci transformácie veľa povinností z orgánov štátnej správy prešlo na samosprávy. Plnenie týchto povinností vyžaduje vysoký stupeň odbornosti a dostatok finančných zdrojov. Obciam môžu účinne pomôcť aj organizácie tretieho sektora.