Identita a štátny záujem v slovenskej zahraničnej politike - Bátora, Jozef
Prezentácia slovenskej zahraničnej politiky spojená s otázkami identity po vstupe SR do Európskej únie. Poznanie vlastnej identity a uznanie druhých. Identita štátu ako dôležitý faktor pri určovaní jeho záujmov v konkrétnych zahraničnopolitických situáciách.Slovenská zahraničná politika ako konštitúcia identity. Úsilie formovať Slovensko podľa štandardov etablovaných v EÚ a následné uznanie. Program Oficiálnej rozvojovej pomoci SR (Slovak aid) na podporu vytvorenia novej identity krajiny ako krajiny vyspelej. Charakter domácej politiky štátu a vplyv na jeho identitu v zahraničnej politike. Úloha diplomatov v presadzovaní identity štátu, ktorý zastupujú.