Sýria v tieni vojenských prevratov (1946-1954) - Sorby, Karol R.
Národnooslobodzovacie hnutie v arabskom svete v období rokov 1945 – 1948. Radikalizácia politických požiadaviek a rozmach národnooslobodzovacieho hnutia v Sýrii v rokoch 2. svetovej vojny. Získanie nezávislosti 17. apríla 1946. Spoločensko-politický vývoj v Sýrii v kontexte postoja svetových veľmocí a celkového vývoja vo svete po 2. svetovej vojne.