Pevnosť Európa - Kováč, Matej
S integráciou štátov do EÚ dochádza k postupnej racionalizácii ich obranného priemyslu a k vytváraniu jednotnej bezpečnostnej politiky. K prehĺbeniu spolupráce a k vytváraniu štátnych podnikov dochádza aj na úrovni najväčších spoločností v zbrojárskom priemysle. Na poli EÚ už nie je ďalší priestor k spájaniu spoločností v tomto odvetví a k ďalšej spolupráci dôjde už len na transatlantickej báze. EÚ smeruje na poli bezpečnostnej politiky skôr k harmonizácii ako k unifikácii. Neschopnosť USA zapojiť sa do tohto procesu harmonizácie v EÚ.