Význam zamestnaneckých výhod a služieb pre zvýšenie konkurencieschopnosti systému odmeňovania - Joniaková, Zuzana, 1970-
Súčasná teória riadenia ľudských zdrojov zahŕňa do systému odmeňovania i rôzne formy nepeňažnej odmeny, ktoré rovnako prispievajú k uspokojovaniu potrieb zamestnancov, posilňujú ich pocit užitočnosti a tým zvyšujú ich pracovnú motiváciu. Výhoda nepeňažného odmeňovania a využívanie zamestnaneckých výhod a služieb podnikmi ako atraktívnej formy odmeňovania. Rozvoj tejto formy odmeňovania v slovenských podnikoch.