Geopolitický význam Indického oceánu v minulosti a dnes - Romancov, Michael
Kontrola strategických miest Indického oceánu dlhé roky pod nadvládou Angličanov. 60. roky 20. storočia - prevzatie kontroly Spojenými štátmi americkými. Indický oceán a jeho úloha dôležitej dopravnej tepny pre krajiny Západu ale aj pre Japonsko a Čínu. Svetový politický, bezpečnostný a ekonomický vývoj a príležitosť Indie zasiahnuť do pomerov panujúcimi v Indickom oceáne. Prognózy vývoja Indického námorníctva založené na kombinácii britského a sovietskeho strategického myslenia.